sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kielletty hedelmä

Onko sinulle joskus käynyt niin, että kun päätät olla syömättä herkkuja esim. kuukauteen, niin repsahdat jo ensimmäisen viikon sisällä ostamaan kaupan kassalta suklaapatukan? Kyllä, niin on käynyt jokaiselle joskus. Kaikki mikä on kiellettyä kiehtoo. Sama pätee ihan jokaisella elämän osa-alueella, myös ruokailussa. Aivan sama miten kova itsekuri tai tahtotila sinulla on jos jotain kiellät itseltäsi, sitä tekee mieli.

Jos aloitat kuntokuurin ja ruokavalion noudattamisen, kannattaa ruokavalion olla mahdollisimman joustava. Kaikki mikä on kiellettyjen listalla, houkuttelee eniten. Ne myös pyörii mielessäsi paljon ja joudut jatkuvasti  taistelemaan mielihaluja vastaaan.


Keskity asioihin mitä voit/saat syödä. Tee niistä vaikka lista ja mieti mitä kaikkea hyvää niistä pystyy kokkaamaan. Unohda "kielletyt" ruuat ja ajattele niin päin, ettet halua syödä sellaista, mikä ei vie sinua eteenpäin kohti tavoitettasi.

Anna itsellesi lupa syödä mitä tahansa, mutta samalla pohdi miten ne vaikuttaa kehitykseesi. Miksi söisit sellaista, joka hidastaa esim laihtumistasi? Kun on lupa syödä mitä haluaa, usein ne mielihalut katoavat jo ajatuksesta, että mä saan jos haluan. Itsepäisiä kun ollaan, niin 'minä itse' kun saa päättää, ei huonot valinnat tule edes mieleen😃

Yksi hyvä keino on vaihtaa totuttuja ruoka-aineita parempi laatuisempiin vaihtoehtoihin. Vaihda esim vaalea leipä täysjyvä leipään, vehnä makaroni täysjyvä makaroniin, sokeri mehu sokerittomaan mehuun, maitosuklaa tummaan suklaaseen, tavalliset sipsit ruis sipseihin jne.

Toinen hyvä tapa on muuttaa annoskokoja. Jos aikaisemmin olet täyttänyt lautasen 1/4 salaattia, 1/2 makaronia ja 1/4 lihaa niin vaihda salaatin ja makaronin määriä eli salaattia 1/2 ja makaronia 1/4. Näin pienellä muutoksella syöt edelleen totuttujen tapojen mukaisesti, mutta terveellisemmin.

Radikaalit muutokset ruokavalioon kertaheitolla aiheuttaa usein epäonnistumisia. Ihminen on niin tapojensa uhri, ettei suuret muutokset usein onnistu lyhyessä ajassa. Pikkuhiljaa totutellen kun muuttaa tapojaan, pidemmällä aikavälillä koko ruokavalio on muuttunut kuin itsestään. Ilman sen suurempia taisteluita.


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Moro Marianne!

Hyviä, ja rehellisiä, kirjoituksia!