sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Miksi laihdutus epäonnistuu?


Laihduttajilla usein omat tunteet on aikamoisessa myllerryksessä elämänmuutos / laihdutus prosessin aikana ja oma peilikuva näyttää aina yhtä paksulta kuin ennenkin. Näihin kun yhdistää vielä sen vaaka lukeman, niin epäonnistumisen ja pettymyksen tunteiden sekamelska on valmis. Sitä on vaikea uskoa, vaikka tiedostaakin, että se vaaka ei tiedä onko sun kropassa läskiä vai lihasta ja paljonko sä oot imenyt nesteitä itseesi, koska ne tunteet.

Mä suosittelen ihan jokaista laihduttajaa heittämään sen vaa'an menemään ja keskittymään faktoihin niiden tunteiden sijaan. Vaaka aiheuttaa jatkuvasti pahaa mieltä kaikkialla eikä se edes kerro totuutta ihmisen kehonkoostumuksesta eikä näin ollen laihtumisen etenemisestä, varsinkaan projektin alkuvaiheessa kun lihakset alkavat kehittyä. Usein paino pysyy samoissa lukemissa jonkun aikaa treenaamisen ja ruokavalion aloittamisen jälkeen. Lihakset alkavat kasvaa, kunto kohenee ja aineenvaihdunta alkaa toimia ennen kuin se vaaka näyttää yhtään mitään. Tarkoitan nyt kuntosali painotteista harjoittelua.

Ja ne tunteet, ne on usein negatiivisia ylipainoisella ihmisellä, joka on kaikkensa tehnyt laihtuakseen ja aina ennen epäonnistunut. On vaikea uskoa, että onnistuisi nytkään. Itseluottamus ja usko omaan toimintaan on mennyt ja kokemukset, epäonnistuneet sellaiset huutaa takaraivossa, ettei mistään tuu mitään. Ihmiset useimmiten muistaa paremmin asiat, joissa on epäonnistunut kuin ne kerrat kuin on onnistunut jossakin. Ei nähdä sitä pienintäkään muutosta, koska kaiken pitäisi tapahtua äkkiä. Niin se vaan menee, mutta se ei tarkoita, etteikö me voitaisi muuttaa omaa ajatteluamme ja suhtautumista itseemme.

Kannattaa pohtia, mitä uskomuksia sinulla on itsestäsi, laihduttamisesta ja mitkä asiat on johtanut siihen, että edelliset laihdutus projektiksi ovat epäonnistuneet?

Houkutteliko ystäväsi sinut mäkkäriin treenin sijasta? Oliko joku perheen jäsen ostanut herkkuja kaappiin ja sen takia ratkesit herkuttelemaan? Onko pomosi niin vaativa, ettet ehdi töissä pitämään ruoka taukoja ja sen takia jätit taas lounaan syömättä? Onko ruoka niin kallista, ettei sinulla ole varaa ostaa salaattia? Oliko salilla niin huono tunnelma, ettet sen takia tehnyt treeniä loppuun asti? Oliko kavereilla niin mielenkiintoisia päivityksiä Facebookissa aina iltaisin, ettet päässyt nukkumaan ajoissa?  Olitko niin kiireinen, ettet pystynyt suunnittelemaan treenipäiviä etukäteen? Et ehtinyt tekemään ruokaa ja jouduit lennosta ostamaan pikaruokaa? Ja sata muuta estettä.

Jos sinulle kävi näitä edellä mainittuja asioita ja epäonnistuit sen takia edellisen kerran, niin käy myös tällä kerralla ja epäonnistut uudestaan. Kyllä, et tule laihtumaan ennen kuin alat itse ottamaan vastuun omasta elämästäsi, päättämään itse omasta ajankäytöstäsi (mihin sinulla on helvetin niin kiire?) Valitsemaan itse mitä suuhusi laitat ja niin edelleen... Sinä valitset joka ikinen päivä erilaisista vaihtoehdoista, valitse viisaasti, sillä se mitä teet tänään, vaikuttaa sinun tulevaisuuteesi!

Ennen kuin aloitat laihdutus projektin, pohdi seuraavia asioita ja kirjoita ylös; tavoitteesi, mitä se vaatii sinulta, mitä olet valmis tekemään sen eteen, miten usein sinulla on aikaa treenata, mitä hyötyä on tavoitteen saavuttamisesta ja mitä tapahtuu jos et saavuta tavoitettasi. Kirjoita kaikki tavoitteen saavuttamisen hyödyt: fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset ja terveydelliset ja haitat jos et saavuta tavoitettasi.

Sen jälkeen ota kalenteri käteen ja kirjoita sinne esim 3kk ajalle päivät/ajat jolloin treenaat, päivät/ajat jolloin teet ruokaa, päivät/ajat jolloin teet jotain mukavaa ja päivät jolloin lepäät! Näiden lisäksi, hävitä vaaka!

Jos aiot käyttää valmentajaa, tee suunnitelma hänen kanssaan. Ota kaikki apu vastaan ja kysy neuvoja aina kun olet epävarma jostain asiasta. Sinä olet valmentajasi pomo, sinä maksat hänelle siitä, että hän auttaa sinua muuttamaan sinun elämäsi paremmaksi!

Silloin kun tavoitteet on realistiset ja suunnitelma on selkeä, ei kesken projektin tarvitse käyttää voimavaroja suunnitelman pohtimiseen. Voit keskittyä ainoastaan suunnitelman toteuttamiseen ja onnistut paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin jos lähdet hetken mielijohteesta yrittämään laihduttamista ilman suunnitelmaa (joka on todella stressaavaa). Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tämä pätee myös laihduttamisessa! Stressi on asia, joka vaikuttaa hormonitoimintaan ja sitä kautta aineenvaihduntaan, negatiivisesti.
Selkeä suunnitelma selkeyttää myös ajatuksia, ja kun tiedät mitä olet tekemässä, ei vastoinkäymiset saa sinua luovuttamaan niin helposti. Suunnitelma turvaa sen, että kun se vastoinkäyminen tulee, (vastoinkäymisiä tulee aina) tiedät miten tulee toimia.

Tsemppiä jokaiselle laihduttajalle, päätä, että tällä kertaa et yritä, vaan teet mitä täytyy ja onnistut!

Nyt tuli sekava teksti, koska aihe vaihtui lennosta, mutta toivottavasti joku löytää pointit☺

1 kommentti:

Susanne kirjoitti...

Itse olen joutunut vaa'asta luopumaan koska ravasin siinä ja turhauduin jos ei paino pudonnut. Jatkoin syömistä, kunnolla vaikka välillä repsahdinkin herkuttelemaan. Sinne ne kilot (52) jonnekin jäi. Otin vaa'an takasin ja tuskaili alkoi taas, vaikka mulle sanottiin et tottakai paino nousee koska lihasta tulee jonkin verran ainakin kun käy salilla...tsemppiä kaikille ja mari oli hyvä kirjoitus.