lauantai 25. kesäkuuta 2016

Aloittelijan yleisimpiä ongelmia

Kun aloitin treenaamisen tosissani, tuli vastaan monenlaisia haasteita. Kaikki ei mennytkään niin kuin olin ajatellut ja tahtojen taisteluja käytiin ensimmäisen parin vuoden aikana jatkuvasti.
Nyt kun olen itse valmentanut muita ihmisiä ja seuraillut somessa ihmisten treeni intoilua, olen huomannut, että ihan samat ongelmat tulee vastaan lähes jokaiselle, tavoitteesta riippumatta. Listaan niistä yleisimmät, jotta sinä voit olla viisaampi ja välttyä monelta harmita.

TREENATAAN LIIKAA
Intoa riittää enemmän kuin kuntoa. Kaikki haluaa treenata kovaa, joka päivä ja koko ajan. Ei vain ymmärretä sitä, että jos peruskunto on ihan paska, ei pysty treenaamaan samalla tavalla kuin se oma idoli. Kopioidaan jonkun fitness blogista treeniohjelma, treenataan täysiä pari kuukautta ja sen jälkeen kroppa sanoo itsensä irti. Motivaatio katoaa, ruvetaan mättämään herkkuja enemmän kuin koskaan, mieli on maassa, sydän hakkaa heti herätessä eikä treenit voisi vähempää kiinnostaa. Eikä mikään ihme.

Treeniohjelma pitää suunnitella omaan kuntotasoon sopivaksi. Aloittaa kevyesti ja nostaa tehoja sitä mukaa kuin kunto kasvaa. Ajattele jos menet ensimmäistä kertaa elämässäsi ajamaan autolla. Ethän sä paina samantien kaasua pohjaan, vaan pikkuhiljaa totuttelet ajamaan, hiljaa tunnustelet miten auto käyttäytyy ja vasta totuttelun jälkeen lähdet moottoritielle ja vaihdat isompaa vaihdetta silmään. Samoin pitää toimia treenaamisen suhteen. Kroppa tarvitsee aikaa tottua uudenlaiseen rasitukseen.

EI SYÖDÄ TARPEEKSI
Niin, tämän "kaikki jo tietää", mutta silti se vaan on yksi yleisimmistä ongelmista. Kaikki, ihan kaikki, jotka aloittaa treenaamisen, sanoo et "mä syön ihan sikana enkä vaan kasva" tai "mä syön tosi terveellisesti enkä laihdu". Todellisuudessa kummallakaan ei ole mitään käsitystä siitä, mikä on tarpeeksi ja mikä terveellistä. Vedetään aamulla terveellinen smoothie, jossa ei ole kuin marjoja, vähän avokadoa, spiruliinaa ja vettä. Iltapäivällä syödään kanasalaatti ja sitten salille. Treenin jälkeen juodaan tietenkin palautusjuoma ja sitten kello onkin jo yli 18:00, jonka jälkeen ei  voi syödä enää, koska se lihottaa. Pelätään kaloreita, hiilareita ja rasvat saatiin jo siitä aamusmoothien avokadosta. Protskut oli palautusjuomassa. Vettä ei viitsi juoda liikaa, ettei ala turvottaa.
Molemmat pelkäävät lihoamista niin paljon, että koko aineenvaihdunta on jumissa.

Lihakset ei kasva ilman plussa kaloreita eikä rasva pala liian vähillä energioilla. Ihan ensimmäisenä pidä huoli, että juot tarpeeksi, vettä. Sen jälkeen kellota ruoka-ajat, syö 3h välein 5-6x/pv. Nestepöhö lähtee juomalla ja läski lähtee syömällä.

EI JUODA TARPEEKSI NESTETTÄ
kts. edellinen

KIIRE
Kiire töihin, kiire kouluun, kiire kauppaan, kiire salille, kiire lasten harrastuksiin, kiire kotiin, kiire kaverin kanssa kahville, kiire bussiin, kiire, kampaamoon, kiire nukkumaan, kiire nukkua, koska aamulla on taas kiire.
Mihin ihmisillä oikeasti on niin kiire, ettei ole aikaa syödä, nukkua, viettää aikaa läheisten kanssa tai harrastaa?
Kiirettä ei oikeasti ole olemassakaan.
On vain huonoa arjen suunnittelua ja priorisointia! Kyllä, jos sinä suunnittelisit ajan käyttösi paremmin, loppuisi loputon kiire kierre!

Ota paperi ja kynä käteen, kirjoita siihen sinulle tärkeät asiat, asiat joista nautit ja asiat jotka on hoidettava. Numeroi ne tärkeysjärjestykseen ja ala täyttämään kalenteria. Huomaat kuinka sinulla jää ylimääräistä aikaa vaikka kuinka paljon.

EI NUKUTA TARPEEKSI
kts. Edellinen.

STRESSI
kts. Edellinen

TIEDETÄÄN LIIKAA
"Kyllä mä tiedän mitä pitää syödä" tai "Mä tiedän miten kannattaa treenata" -lauseet kannattaa unohtaa, jos sä oot lukenut jonkun blogia ja sieltä kopioinut itsellesi treeniohjelman. Internet on täynnä tietoa treenaamisesta ja erilaisia ruokavalioita ja ohjeita on tarjolla joka lähtöön. Mistä sä tiedät onko se treeniohjelma hyvä just sulle? Tai se ruokavalio? Onko niissä otettu huomioon sun energiankulutus, kuntotaso, aineenvaihdunta tai muut yksilölliset vaikuttavat tekijät?  Ei niin.

Ei kannata kopioida keneltäkään suoraan mitään. Ruokavalioita ja treeniohjelmia suunnitellessa täytyy ottaa huomioon niin monet yksilölliset tekijät, että jos haluat oikeasti tuloksia, etkä itse osaa suunnitella itsellesi ohjeita, palkkaa valmentaja joka osaa.

Näistä on hyvä aloittaa ennen kuin alkaa syyttelemään huonoja geenejä ja perintötekijöitä😃





Ei kommentteja: