keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Motivaatio, mihin se aina katoaa?!

Olen Facebookissa monessa eri treeni/elämäntapamuutos ryhmässä, joissa monet kyselevät, että mistä lisää motivaatiota? Usein kuntoilu aloitetaan intoa puhkuen, lenkkeillään, käydään salilla ja noudatetaan tiukkaa ruokavaliota tai ainakin yritetään syödä terveellisesti. Menee viikko jos toinenkin, toisilla pidempään hyvin, mutta sitten tulee se päivä kun kompastut siihen pullaan, tulee epäonnistunut fiilis, jonka jälkeen lannistuneena ostat vielä suklaalevyn ja karkkipussin...

Havahdut kotisohvalta, olo on aivan ähky ja itsesyytökset huutaa molemmista korvista sisään; "ei susta oo mihinkään" "laiska läski" "taas sä mokasit" jne.
Ihmettelet, että mitä tapahtui? Just olit päässyt hyvään vauhtiin kuntoilussa ja lenkkeilystäkin tuli jo melkein tapa. Miten näin pääsi käymään?

Tämä on hyvin yleistä, etkä todellakaan ole poikkeus tapaus, niin kuin en minäkään☺

Elämäntapamuutoksen alussa motivaatio on usein huipussaan, tietenkin. Ethän muuten olisi aloittanut koko projektia ellei sinulla olisi ollut motivaatiota. Ongelma usein onkin pelkkä motivaatio, koska se ei riitä.

"Motivaatio saa liikkeelle, päättäväisyys vie maaliin asti!" -Jouni Korhonen

Motivaatio loppuu aina jossain vaiheessa, ihan jokaisella, ennen kuin liikkumisesta on tullut yhtä rutiininomaista kuin vessassa käynti. Elämäntapa muutos tarvitsee myös päättäväisyyttä, joka kantaa vaikeiden päivien yli ja toimii moottorina sillon kun motivaatio käyrä on nollassa. Silloin kun päättäväisyydellä on menty vaikeiden päivien yli, herättää saavutetut tulokset motivaation kipinän uudelleen roihuamaan. Positiivinen kierre, joka lähtee pyörimään ainoastaan päättäväisyydellä ja selkeästi asetetun tavoitteen avulla.

Päättäväisyys taas tarvitsee selkeän tavoitteen. Tavoite tarvitsee suunnitelman ja suunnitelmassa on tärkeää, että keinot eli miten, on hallussa.

Ennen kuin aloitat elämäntapa muutoksen, laihdutus projektin tai minkä tahansa kuntoilun, tee itsellesi selkeä suunnitelma, jossa on nämä edellämainitut asiat.
Mikä on tavoitteesi? Missä ajassa haluat saavuttaa tavoitteen? Miten aiot toimia tavoitteen saavuttamiseksi? Jne. Kirjoita suunnitelma paperille ja merkitse kalenteriin treenipäivät ja päivät milloin teet ruokia (jos ruokavalio kuuluu projektiisi). Jos et pysty täyttämään kalenteria koko projektin ajalle, täytä niin pitkälle kuin mahdollista.

Paperille kannattaa myös pohtia ja kirjoittaa syitä,  miksi haluat saavuttaa kyseisen tavoitteen? Mitä hyvää siitä seuraa? Miten tavoitteen saavuttaminen vaikuttaa minun terveyteeni, fyysisesti ja psyykkisesti? Mitä tapahtuu jos en saavuta tavoitettani? Miten se taas vaikuttaa terveyteeni? Ja niin edelleen. Kun oma motiivi tavoitteen saavuttamiseksi on selvä, ei projektin aikana tarvitse käyttää enää energiaa ja voimavaroja sen pohtimiseen. Hyvin suunniteltu projekti ja selkeästi asetettu tavoite antaa hyvän lähtökohdan onnistumiselle. Enää ei tarvitse kuin toteuttaa valmiiksi tehtyä suunnitelmaa.

Esimerkki;
*Tavoite: laihduttaa -10kg.
*Milloin/mihin mennessä: Aloitan 1.1.2017 ja -10kg on lähtenyt 30.6.2017 mennessä.(aseta realistinen aika)
*Välitavoite: -5kg 31.3.2017 mennessä
*Miksi haluan laihtua: Elämänlaatuni paranee kaikin puolin, itsetuntoni nousee, sydän-ja verisuoni sairauksien ja diabeteksen riski pienenee, jaksan paremmin hoitaa lapseni ja perheeni, olen pirteämpi, sosiaalisempi jne.
*Keinot/Miten: Kuntosali 3x/vk (ma, ke ja pe) + lenkki 2x/vk (to ja su) + ruokavalio, herkkupäivä 2x/kk (joka toinen lauantai)
Olen armollinen itselleni ja jos tulee vastoinkäymisiä tai epäonnistumisia, jätän ne samantien taakseni ja jatkan projektia eteenpäin☺
*Lisää itse muita itseäsi motivoivia asioita tai välitavotteita ja motivaation hiipuessa kertaa suunnitelmasi ja jatka eteenpäin projektiasi☺

Yksi tärkeä huomio vielä;
Heti kun olet saavuttanut tavoitteesi, aseta itsellesi uusi tavoite, tee uusi suunnitelma ja pohdi uudestaan miksi haluat seuraavan tavoitteen saavuttaa. Ilman uutta tavoitetta jäät "tyhjän päälle" kun projekti loppuu ja helposti palataan takaisin vanhoihin tottumuksiin ja tapoihin. Usein pitkän uurastuksen ja työn jälkeen halutaan pitää pieni breikki, vain muutaman viikon niin sanottu ansaittu loma ja silloin ne saavutetut tulokset usein katoaa kuin tuhka tuuleen. Jotta näin ei kävisi, suosittelen tekemään uuden suunnitelman uusien tavotteiden kera ja jatkamaan liikkumista ja terveellisen ruokavalion noudattamista.

En tarkoita, että puolen vuoden laihdutus projektin jälkeen pitäisi heti asettaa uusi suuri tavoite ja niska limassa raataa jatkuvasti eteenpäin. Uusi tavoite voi olla esimerkiksi nykyisen painon ylläpito. Ja sen vuoksi voi myös tehdä liikunta suunnitelman yms. Tämä ylläpito tavoite voi olla esimerkiksi niin kauan, että kuntoilusta ja säännöllisestä ruokailusta tulee tapa. Sitten kun kuntoilusta ja säännöllisestä ruokailusta on tullut tapa, on sinulla todennäköisesti jo seuraava tavoite mielessä☺

Tässä muutamia ajatuksia mitä mieleeni tuli aiheesta motivaatio. Toivottavasti joku sai tästä jotain vinkkejä tai oivalluksia omaan projektiinsa.

Onko sinulla ollut haasteita motivaation kanssa ja miten olet päässyt eteenpäin?
Kuulisin mielelläni kokemuksia, ajatuksia ja pohdintoja aiheesta. Tämä aihe kun koskettaa meitä kaikkia☺

Kommentoikaa tai laittakaa viestiä; Facebook@hcbody.mari

Ei kommentteja: